Vliegeren

Geschreven op:

15 oktober 2020
Categorie: Praktijk Kijkspel

Vliegeren

Mooi he…. je zoon zo te zien genieten!

Terwijl mijn zoon zo aan het genieten is, schieten er  heel wat gedachtes door mij heen. Wat is vliegeren toch leerzaam! Ook al gebeurt dit leren onbewust!

Waarom deel ik dit?  Vast om te zorgen dat je kind er meer naar buiten moet? Ja natuurlijk dat ook, maar vliegeren is niet zomaar lekker buiten spelen; Met vliegeren train je namelijk heel veel vaardigheden!

Doorzettingsvermogen: Ik weet niet of je wel eens hebt gevliegerd, maar wat was ik blij als die vlieger eindelijk de lucht in ging! Yes! Daarvoor was de vlieger al vaak neergestort en moest je het gewoon weer nog een keer proberen. En opnieuw en opnieuw…..

Samenwerking met anderen: Wel eens geprobeerd om een vlieger alleen de lucht in te brengen? Het kan, met sommige type vliegers, maar makkelijk is het niet! Beter is als je met z’n tweeën bent. Je moet goed overleggen met elkaar; een beetje hoger, nog even vasthouden of laat maar los. Welke toon gebruik je dan? Hoe reageer je als de andere niet goed luistert. Hoe ga je met je emoties om? Heel wat te leren dus!

Samenwerking met je huid: Maar je moet niet alleen samenwerken met een persoon. Ook je ogen moeten samenwerken met je andere zintuigen. Op heel veel verschillende manieren: Als eerste, al bij het loslaten van de vlieger, moeten je ogen samenwerken met je zintuigen… hoe staat de wind, voel je dat het nu even harder waait of hoor je dat de wind net wegvalt en je dus nog even beter kunt wachten. 

Samenwerking van de ogen: Als de vlieger in de lucht is, moet je de vlieger goed volgen met je ogen. Eerst is de vlieger dichtbij, maar hij gaat elke keer een beetje verder weg. Dus je ogen moeten net iets verder weg focussen. Ook staat de vlieger niet stil. Van links naar rechts, van laag naar hoog moet je de vlieger volgen. Een goede oefening voor je ogen! Oog-volg-bewegingen zijn belangrijk voor het leren lezen. Wat als de letters dansen voor je ogen of dat je het begin van een woord wel goed kan lezen, maar het laatste stukje van de zin minder goed gaat. Wat kost dat een energie! 

Samenwerking van je handen: Met deze vlieger moeten je handen heel goed samenwerken, allebei een beetje losser of juist de alleen maar een hand. De ene hand wat harder aan trekken dan de andere. Een beetje naar links sturen of juist naar rechts. Deze vliegers zijn wat meer geschikt voor de 8-plussers. Bij hen is hopelijk deze samenwerking al beter ontwikkelt dan de jongere kinderen: dit noem je lateralisatie. En heeft ook invloed op het leren lezen, schrijven en rekenen. En wat denk je van dat dat lange stuk touw als de vlieger naar beneden is gekomen. Dit moet natuurlijk weer opgerold worden. Dat lukt niet met een hand. De ene hand houdt de houder vast en de andere hand draait het touw op. Dit vergt heel wat coördinatie en concentratie.

Houding en evenwicht: En dan word je een beetje moe van al dat getuur naar boven. Automatisch neem je dan een andere houding aan. Je kijkt even naar beneden of opzij. Bij het kijken naar boven oefen je de hoofdoprichting: een belangrijke houding bij het leren, bij het opletten op de leerkracht en vooral bij het lezen.  Ook komt hierbij o.a.de TLR (tonisch labyrint reflex) om de hoek kijken. Wordt je kind (of jezelf) wat duizelig dan kan er een reflex nog actief zijn. Het kind moet zichzelf goed in evenwicht houden en reageren op de vlieger. Als je opzij stapt om de vlieger te corrigeren dan corrigeert je lichaam, als het goed is, zichzelf. Vooral als er een bult in het weiland zit of juist een kuil heb je deze vaardigheden nodig.  Je lichaam leert hierdoor direct te reageren en zich weer op te richten. (Dit noem je proprioceptie)

Concentratie en reactievermogen: Net ook al even genoemd, maar concentreren moet je wel bij het vliegeren. Je moet namelijk je ogen goed op de vlieger houden en snel reageren op de bewegingen van de vlieger. Je bent trots dat de vlieger net de lucht in is en dat wil je natuurlijk graag zo houden. Reken maar dat de meeste kinderen dan zich goed kunnen concentreren!

Er zijn vast nog meer leerervaringen te ontdekken door te vliegeren, maar dat mag je zelf gaan ontdekken! Dus lekker erop uit: naar buiten en vliegeren! Heb je nog meer leerervaringen ontdekt? Laat dat gerust in een reactie weten! Ben je nieuwsgierig of de ogen van je zoon of dochter goed samenwerken en wil je dit laten testen, laat dat dan weten in een mailtje, appje of een berichtje op de website!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This