Reflexen

Reflexen?

 

Je kent er vast wel een of twee, als je valt steek je automatisch je handen uit om jezelf te beschermen of je weet van het hamertje waarmee de arts op je knie slaat om te kijken of je onderbeen automatisch naar voren gaat. Reflexen zijn dus automatische motorische bewegingen als gevolg van een sensorische prikkel van buitenaf.

Maar wat heeft dit nu met het leren te maken? Nou heel erg veel!
Als je geboren wordt zijn er al erg veel reflexen actief en actief geweest in de buik en tijdens de geboorte. Een aantal van deze reflexen blijft nog even actief en een aantal reflexen doven uit. Bij sommige kinderen (en volwassenen) blijven de reflexen te lang actief en vormen die een belemmering in het verdere functioneren of worden de reflexen weer getriggerd door een heftige gebeurtenis of ziekte.

Welke belemmeringen ervaren kinderen en volwassenen met niet goed geïntegreerde reflexen? 

  • Leerproblemen
  • Gedragsproblemen
  • Motorische problemen

  

Wat zie je bij deze kinderen?

Kinderen zonder goed geïntegreerde reflexen kan je herkennen aan; niet stil kunnen blijven zitten, slechte oogsamenwerking hebben, moeite hebben met leren zwemmen, op hun been zitten tijdens het werken op school, hun voeten klemmen achter de stoelpoten, niet recht kunnen fietsen of moeite hebben met hun evenwicht, een zwakke concentratie, soms zindelijkheidsproblemen, gauw boos zijn …..de lijst is nog heel erg lang. 

 

Reflexintegratietherapie

  Ik kan  uw kind screenen op de aanwezigheid van de meest voorkomende niet- geïntegreerde reflexen en deze kan ik ook bij niet te complexe problemen ook behandelen.  Zijn er te complexe problemen dan zal ik jullie door verwijzen naar een andere behandelaar die gespecialiseerd is in reflexintegratie.  De geïntegreerde reflexen vormen de basis van de ontwikkeling van kinderen en volwassen.

 Ik gebruik reflexintegratie om de basis van leerproblemen aan te pakken en de prikkelverwerking te reguleren. Veel kinderen met leerproblemen hebben namelijk ook een prikkelverwerking probleem. Onder dit probleem liggen vaak niet-geïntegreerde reflexen ten grondslag. In mijn praktijk kijk ik dus eerst naar deze reflexen in combinatie met de prikkelverwerking.  We gaan hier op een speelse manier mee aan de slag, zodat de balans voor het leren weer in evenwicht komt. Ook thuis zal er geoefend moeten worden om de behandeling succes vol te maken.  

 

 

Meer lezen?
http://www.inpp.nl/reflexen/

 

Share This