Het werkgeheugen

Geschreven op:

26 februari 2021
Categorie: Praktijk Kijkspel

In mijn vorig blog heb ik verteld dat mijn nieuwste blog zal gaan over het werkgeheugen.

Het werkgeheugen is namelijk een belangrijk onderdeel van je IQ. Het werkgeheugen is de vaardigheid om informatie in het geheugen te houden bij het uitvoeren van complexe taken. Het werkgeheugen bestaat uit diverse delen onder andere het korte termijn geheugen, het lange termijn geheugen, visueel geheugen en het auditief geheugen. Een zwak werkgeheugen kan je leven en dus ook het leren flink belemmeren. Maar er is ook goed nieuws; Je kan je werkgeheugen ook trainen! Ik ben sinds kort BCB werkgeheugentrainer. 

Waarom ben ik dit gaan aanbieden in mijn praktijk?

Veel kinderen met leerproblemen hebben een zwak werkgeheugen, vaak in combinatie met een lage verwerkingssnelheid. Dit zie je regelmatig bij kinderen met kenmerken van AD(H)D of dyslexie kenmerken. De combinatie AD(H)D en dyslexie komen ook veel voorkomen bij kinderen met een zwak werkgeheugen.

Problemen thuis

Voor veel gebieden m.b.t. het leren heb je je werkgeheugen nodig, maar ook in het dagelijks leven geeft een zwak werkgeheugen belemmeringen. Het kind kan moeilijk beginnen met een taak, heeft moeite dingen af te maken, vergeet spullen op te ruimen of waar zijn spullen zijn, heeft moeite met het opvolgen van meerdere opdrachten en in de klas is het opvallend dat ze hun vinger opsteken, maar het antwoord niet meer weten als het hun beurt is.

Problemen op school

Op leergebied liggen de grootste problemen bij het verwerken van de instructie. Het werkgeheugen wordt dan overbelast door alle informatie die niet verwerkt wordt. Dit lijkt dus op een concentratieprobleem en het kind laat dan een beeld zien van wegdromen of juist wiebelen. Het gevolg hiervan is dat het leerproces vertraagd wordt. Deze kinderen krijgen daardoor onvoldoende in-oefening en te weinig instructie mee. Bij het leren lezen is het schakelen tussen klanken, de naam van de letters en de tweetekenklanken (ei,au,ou enz) erg lastig. Voor het rekenen is de combinatie van een antwoord uitrekenen, opslaan en daarna nog bewerken erg lastig. 

Hoe ziet een werkgeheugentraining eruit?

De training is gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar tot een jaar of 13. Er wordt 3x per week thuis geoefend en een keer per week bij mij in de praktijk. In totaal dus 4 x per week. Er wordt gewerkt met een onlineprogramma waarbij elk oefenmoment, er 3 geheugenspellen gespeeld worden. De training duurt in totaal 9 weken. Het programma past zelf de moeilijkheidsgraad aan. De rol van de trainer en de rol van de ouders zijn erg belangrijk ter ondersteuning van het kind. Het is de bedoeling dat u uw kind thuis coacht met tips en trucs geleerd in de sessie bij mij in de praktijk.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op met mij voor een vrijblijvend gesprek.

https://bcb-geheugentraining.nl. Hier kunt u nog meer informatie vinden over het programma.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This